به گزارش شهر دوست ، ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران در سیصد و هفدهمین جلسه شورای ششم با اشاره به روز بیست و پنجم فروردین ماه در تقویم ملی کشور به عنوان روز ملی منابع انسانی گفت: به درستی و هوشیاری عنوان منابع انسانی در چند سال اخیر در محاورات اداری کشور به سرمایه انسانی تبدیل گردیده است، زیرا پس از تجارب زیاد و آزمون و خطاهای فراوان، کارشناسان و خبرگان علم مدیریت و سازمان به این نتیجه رسیدند که در میان سرمایههای مورد نیاز و ضروری در یک سازمان، از کشور تا یک واحد کوچک سازمانی، آنچه مهم و تعیینکننده است و میتواند آن مجموعه را به اهداف خود برساند، سرمایه انسانی سازمان است.
وی افزود: سرمایههای مادی، علمی، تکنولوژیکی و اجتماعی نیز به سرمایه انسانی وابستهاند و اگر یک سازمان همه سرمایههای لازم را در حداکثر خود داشته باشد، اما سرمایه انسانی با نشاط، با روحیه همراه و وفادار به اهداف سازمان را در اختیار نداشته باشد، هرچه تلاش کند نه تنها به اهداف خود نخواهد رسید، بلکه روز به روز از آنها فاصله خواهد گرفت، برای فربه کردن سرمایه انسانی در یک سازمان، مهمترین نقش را مدیران سازمان ایفا میکنند. امانی تصریح کرد: نوع نگاه و تعامل مدیران سازمان با این سرمایه ارزشمند و بدیل میتواند گویای این باشد که آیا در این سازمان ما با نیروی انسانی مواجه هستیم، با منابع انسانی مواجه هستیم یا با سرمایه انسانی. این عینکی است که مدیران سازمان میتوانند با آن به سازمان نگاه کنند. در این میان، نگاه محوریت عدالت و شایستگی در سه بعد شایستهگزینی، شایستهپروری و شایستهسالاری، تعیینکنندهترین روش برای همراه کردن این سرمایه ارزشمند در جهت نیل به اهداف سازمانی است.
وی گفت: مدیران عالی یک سازمان، اگر همه نیازهای مادی خود را هم تامین کنند، اما منزلت سازمانی آنان را نادیده بگیرند و چشمانداز و چشمانداز رشد و ارتقاء را برای کارکنان غیرقابل دسترس ترسیم کنند و کارکنان امیدی به رسیدن به مقام بالاتر در سازمان داشته باشند (البته در یک رقابت عادلانه و مبتنی بر تخصص، توانمندی و کارآمدی)، قطعاً صرف شعار دادن و برگزاری همایش و بزرگداشت این روز، کفایت نخواهد کرد و کارکنان را اقناع نمیکند.
رییس کمیته منابع انسانی شورای شهر تهران اظهار داشت: در سلسله مراتب نیازمندیهای انسان که به هرم مازلو مشهور است، آخرین دستاورد علم روانشناسی است که در علم مدیریت و سازمان هم از آن در جهان امروز استفاده میشود. این هرم ۵ سطح از نیازهای انسان را نشان میدهد که به فرد اجازه میدهد احساس رضایت درونی پیدا کند. این پنج سطح از نیازهای زیستی آغاز شده و به نیاز سطح آخر یا پنجم که خود شکوفایی و خود انگیزشی است خاتمه مییابد، همانگونه که ملاحظه میکنید، چهار سطح از این پنج سطح، یعنی نیازهای امنیتی، نیازهای اجتماعی، نیاز به احترام و نیاز به خودکفایی و خود شکوفایی، به روابط و نحوه تعامل مدیران یک سازمان با کارکنان ارتباط مستقیم دارد. به این معنا که تأمین نیازهای مادی و زیستی انسانها برای کسب رضایت و ایجاد حس تعلق به اهداف یک سازمان کفایت نمیکند و باید همه این پنج سطح مورد توجه مدیران یک سازمان قرار بگیرد.
وی تاکید کرد: امنیت شغلی و روانی، منزلت اجتماعی و جایگاه افراد، احترام به شخصیت و سوابق و تجربه آنان، و در نهایت باز بودن زمینه بروز خلاقیت و استعداد کارکنان و باز بودن مسیر ارتقاء آنان است که کارمندان را و سازمان را تبدیل به سرمایه انسانی خواهد کرد. اگر عدالت سازمانی وجود نداشته باشد و افراد پلههای ترقی را یک شبه طی کنند، و جدول طبقهبندی مشاغل کنار گذاشته شود و بدون پست و بدون شغل در یک سازمان از حد متعارف تجاوز کند، به تدریج به جای شکلگیری سازمان انسانی، انسان سازمانی جایگزین خواهد شد و شکاف بین کارکنان و مدیران بزرگتر و بزرگتر خواهد شد و تحقق اهداف سازمان به دلیل از دست دادن سرمایه انسانی ممکن نخواهد شد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران با بیان اینکه گرامیداشت روز ملی منابع انسانی در عمل توجه به همه سطوح سلسله مراتب نیازهای انسانی است، گفت: اهداف سازمان وقتی محقق میشود که همه کارکنان احساس کنند در صورت بروز شایستگیهای تخصصی و تعهد سازمانی، امکان قرار گرفتن در بالاترین جایگاه آن سازمان را دارند و موانع سیاسی و جناحی و روابط شخصی مانع رشد و خلاقیت و شکوفایی آنان نخواهد شد.
وی در ادامه توضیح داد: عزیزان من، یک سال از این دوره مدیریت شهری با توجه به تمدید ۱۰ ماهه این دوره توسط مجلس شورای اسلامی بیشتر باقی نمانده است. بیایید به عملکرد خود در چهار سال گذشته، فقط در زمینه سرمایه انسانی در مدیریت شهری، نظر بکنیم و ببینیم به چه میزان به این سرمایه ارزشمند و قیمت در همه این پنج سطح توجه کردهایم. در پله و سطح اول متوقف ماندهایم، یعنی فقط به نیازهای مادی و زیستی کارکنان توجه کردهایم یا بالاتر رفته و سطحهای ۲ تا ۵ را هم مورد توجه قرار دادهایم؟ در آخر کلام، کارکنان شهرداری تهران همه ما را ارزیابی و قضاوت خواهند کرد و کوتاهی و ضعف شهرداری در این زمینه به حساب همه ما نوشته خواهد شد.امانی تاکید کرد: در این روزها، ما شاهد تغییرات زیادی در مدیران در سطح شهرداری تهران هستیم؛ حالا یا انتصابات جدید یا به جابجایی هستیم، کارکنان رعایت عدالت و شایستهگزینی هر یک از این انتصابات را یا در ذهن فردی خود یا در گروههای غیررسمی شکل گرفته به قضاوت مینشیند و به ما امتیاز مثبت یا منفی میدهند. بیایید برای این برگههای امتحانی غیررسمی که تصحیحکننده آنها کارکنان هستند و نمراتی که به ما میدهند، ارزش قائل شویم. شاید که در یک سال باقیمانده، خدایی نکرده از تجدید یا مردود شدنمان نزد افکار آنان جلوگیری کنیم.