• صفحه خانگی
  • >
  • تهران دوست
  • >
  • فرسودگی و املاک معارض، توسعه محله مینابی را به بن‌بست رسانده است/ وضعیت وخیم نظافت و نگهداشت درختان

فرسودگی و املاک معارض، توسعه محله مینابی را به بن‌بست رسانده است/ وضعیت وخیم نظافت و نگهداشت درختان

به گزارش شهر دوست ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران در دویست و هشتاد و هفتمین جلسه صحن شورا در جریان قرائت گزارش محله‌گردی خود از محله «مینابی» در منطقه ۱۵ گفت: منطقه ۱۵ شهردای تهران بار سنگینی از مسائل مدیریت شهری تهران را در خود جای داده است، از آلودگی هوا و ترافیک، بافت فرسوده، حریم و آسیب های اجتماعی تا تراکم جمعیت و وسعت جغرافیایی و تعداد زیاد نواحی (۷ ناحیه) و محلات (۲۱ محله) که ضرورت توجه ویژه شورا و شهرداری تهران به این منطقه را دو چندان می کند، گزارش در خصوص یکی از محلات این منطقه است که نماد و مظهر بافت فرسوده و نوسازی بافت فرسوده و آزمون و خطاهایی است که در دو دهه گذشته در این محله اتفاق افتاده است.
او ادامه داد: ناحیه یک با داشتن ۶ محله مینابی، شوش، مظاهری، طیب، ولی عصر و مطهری از بزرگترین نواحی منطقه در صورتی که ناحیه دو  فقط دارای ۳ محله اتابک، بلوار ابوذر و هاشم آباد است. جمعیت منطقه حدود ۶۵۰ هزار نفر می باشد که ۱۱۷ هزار نفر آن در ناحیه ۱ و از این تعداد ۳۰ هزار نفر در محله مینابی سکونت دارند، لازم به ذکر است از ۱۱۷ هزار نفر جمعیت ناحیه، تعداد ۳۵ هزار نفر اتباع و از جمعیت ۳۰ هزار نفری محله مینابی تعداد۷۴۰۰  نفر اتباع می باشند.
 امانی با بیان اینکه این محله مسائل مشترک با محله اتابک دارد، اضافه کرد: یعنی در واقع این ۲ محله که از محروم ترین و کم برخوردارترین محلات منطقه محسوب می شوند، نظام مسایل و مشکلات تقریباً مشابه و متداخل دارند که مهم ترین آن بافت فرسوده و دخالت مدیریت شهری در نوسازی بافت و تغییر سیاست های و روش های نوسازی و تبعات آن است که به برخی از تبعات آن اشاره می شود؛ تعدد مالکین عمومی، شهرداری، منطقه، سازمان نوسازی و شرکت نوسازان، املاک رها شده و یا تخریب شده بدون طرح در سطح دو محله، املاک معارض که تملک نشده و فرمول فعلی ۱/۲ در مقابل ۱ پاسخگوی حداقل نیاز مالکین نیست و با نظر منطقه حداقل باید به ۱ در مقابل ۱/۵  افزایش پیدا کند.
او گفت: اصولاً نوسازی در بافت فرسوده‌ای که غالب پوسته منطقه را تشکیل می‌دهد نیازمند ضوابط ویژه‌ای است که ضوابط عمومی بافت فرسوده شهرداری تهران پاسخگوی آن نیست از جمله معابر با عرض کمتر از ۸ متر و املاک تجمیع شده کمتر از ۲۰۰ متر که عملاً مشوق نوسازی ایجاد نکرده و سازندگان هم تمایلی ندارند. نحوه صدور مجوز و پروانه ساخت است که ارجاع به کمیسیون ماده ۷ و طولانی شدن سیر تعیین تکلیف درختان و حتی بعضاً یک درخت در ملک مورد نظر صدور پروانه را به بیش از ۲۲ ماه افزایش می‌دهد و عملاً صدور دو ماهه پروانه فقط شعار و حرف است.
امانی با بیان اینکه جمع این عوامل باعث گردیده است تا رشد قیمت مسکن متوسط در سایر مناطق و حتی محلات خود منطقه ۱۵ بسیار بیشتر از این دو محله باشد، گفت: سازندگان به‌جای نوسازی در این محلات جذب مناطق و محلات با ارزش افزوده بالاتر می‌شوند. به دلیل ایجاد انفصال و عدم یکپارچگی بافت مسکونی در منطقه عملاً هویت محلی گذشته از بین رفته و جایگزینی هم با تعریف جدید صورت نگرفته است و ما شاهد دو محله دارای هویت محلی نیستیم.
او ادامه داد: مهاجرت از محله به دلیل پایین بودن کیفیت زیست شهری به نسبت سایر محلات منطقه بیشتر بوده و مردم املاک خود را با قیمت های نازل بویژه به اتباع واگذار می کنند و این خود سیل مهاجرت از محله به محله دیگر را سرعت بخشیده است. به دلیل باز شدن فضای کالبدی و املاک رها شده و مهاجرت، حضور دست فروشان و وانتی ها توسعه یافته و در هنگام بعد از ظهر تا پاسی از شب معابر محله دچار سد معبر شدید و ترافیک می‌گردد.
امانی با بیان اینکه سرانه‌های زیست شهری یا تامین نشده و یا حداقل آن وجود دارد، تاکید کرد: در حالیکه سرانه فضای سبز کل منطقه ۳۶ متر است این محله ۲۸ سانتیمتر سرانه فضای سبز دارد که آن هم خطی بوده و درختان حاشیه معابر تأمین کرده است که متاسفانه به دلیل عدم رسیدگی به این درختان در آینده خشک خواهند شد. سرانه فرهنگی با ۵ مسجد، ۸ حسینیه، امامزاده سیده ملک خاتون و سرای محله زیرساخت های فرهنگی محله را تشکیل می‌دهد فضای فرهنگی دیگری در محله از قبیل کتابخانه وجود ندارد.در پاتوق محله شیرین دخت ساختمانی ایجاد شده که مدتهاست تعطیل بوده و علیرغم نصب تابلو آزمایشگاه ژنتیکی- پزشکی به نام پزشکی خاص هیچ فعالیت درمانی در این ساختمان انجام نشده و می تواند به عنوان مجموعه ای فرهنگی مورد بهره برداری قرار بگیرد.
او اضافه کرد: مبلمان شهری پاتوق و دیوارهای آجری نوسازی شده آن هم توسط معتادین متجاهر با آتش سوزی سیاه گردیده است.سرانه آموزشی در مقطع ابتدایی به دلیل تخریب مدارس قبلی در راستای نوسازی بافت فرسوده مدرسه ای وجود ندارد و زمین این دو مدرسه هم در اختیار شهرداری است که یک قطعه آن به نهادی واگذار و قطعه دیگر گودبرداری و رهاشده است. سرانه درمانی یک مرکز بهداشت در مجموعه خیریه درمانی خصوصی در محله فعال است.سرانه خدمات مالی و بانکی فقط یک شعبه بانک صادرات در دو محله فعال است.
او با اشاره به وضعیت نامناسب دیگر سرانه‌ها در این محله گفت: سرانه ورزشی مجموعه ورزشی شهید باباخانی که خاص معلولین بوده و فقط زمین فوتبال آن توسط مردم استفاده می‌شود، فاقد هرگونه حتی زمین چمن مصنوعی است. حمل ونقل فاقد ایستگاه اتوبوس، مترو و تاکسیرانی است. بازار میوه و تره بار در حال احداث اما با جانمایی نامناسب که هم فقط از یک کوچه دسترسی دارد و هم از بافت مرکزی محله دور است حتی پیمانکار هم به جانمایی معترض بود. ساخت بلوک‌های مسکونی متراکم از جمله مجتمع امام رضا (ع) ۴۰۰ واحد، مجتمع فردا ۱۰۰ واحد و شهیدان احمدی روشن ۲۰۰ واحد که بدون تأمین سرانه ها از جمله خدمات ایمنی و آتش نشانی، شوتینگ زباله و پله فرارساخته شده و در حال بهره‌برداری است، مشکلات محله را مضاعف کرده است.
امانی با اشاره به وضعیت نامناسب نگهداشت محله گفت: در زمینه نگهداشت و نظافت وضعیت ضعیف و غیرقابل قبول بوده و از پخش بودن زباله در معابر تا کمبود و عدم استقرار مخازن در جایگاه، عدم شستشوی انهار و جداول، بوی تعفن فاضلاب و روان بودن فاضلاب واحدهای مسکونی و تجاری به انهار معابر را در بر می‌گیرد. به گفته مدیران منطقه پیمانکار در یک ماه اخیر ۵۰۰ میلیون جریمه شده اما این کفایت نمی کند و همانگونه که بارها در گزارشات عرض کرده ام سیستم تمرکزی نگهداشت شهر در این دوره معیوب بوده و واگذاری چند منطقه به یک پیمانکار و دادن زباله خشک به پیمانکار، جاذبه جمع آوری زباله خشک باعث کوتاهی و کم کاری پیمانکاران گردیده است به نحوی که فقط در این ناحیه یک پیمانکار ماهیانه ۳۵۰۰ میلیون تومان با قرارداد از مراکز جمع آوری زباله خشک دریافت می‌کند.
او ادامه داد: چهار مرکز جمع‌آوری پسماند خشک در هم ادغام و در یک گاراژ در حاشیه خیابان خاوران قرار گرفته و در حال جمع آوری و خرید پسماند از کولبران و کتفی ها هستند و علیرغم ابلاغ و پلمپ توسط شهرداری همچنان بکار خود ادامه می‌دهند. سیستم فاضلاب در محله اجرا شده است ولی انشعابات به دلیل هزینه بالا و یا مردد بودن ساکنین از جهت نوسازی یا پهنه جدید وصل نشده و عامل اصلی عدم نظافت سطح محله است. حضور معتادین متجاهر و کارتن خواب‌ها در هنگام شب در فضاهای بی دفاع و املاک رها شده بویژه به دلیل خاموشی اکثر معابر محله، از دیگر مشکلات اهالی است. املاک واقع در شمال خیابان سید جوادی به دلیل نوع پهنه m و s  عملاً امکان نوسازی به دلیل نبود سرمایه‌گذار و عدم صرفه اقتصادی بلاتلکیف است.
امانی افزود: مثل اکثر محلات کم برخوردار در سطح ناحیه ۱۲۸ تیر برق مزاحم وجود دارد که بیشترین آنها در محلات مینابی، اتابک، طیب و شوش است که ۴۰ تیر برق ضرورت جابجایی سریع دارند. علیرغم حجم خوب اجرای آسفالت معابر در منطقه ۱۵ خیابان‌های اصلی این محله نیاز به آسفالت داشته و مردم از چاله‌ها و خاکی شدن برخی از معابر شکایت داشتند. پارکینگ طبقاتی خیابان ناصری که اخیراً افتتاح گردیده است همچنان بر روی مردم بسته بوده و نظام‌نامه نحوه بهره برداری از آن مشخص و ابلاغ نگردیده است که ضرورت دارد تسریع شود. پارکینگ مکانیزه ابتدای خیابان انورزاده که حدود ۱۰ سال است از ساخت آن می گذرد و همچنان بلاتکلیف می باشد که به دلیل عدم استفاده، بنظر می رسد جمع آوری آن به صرفه و صلاح شهرداری باشد.
عضو‌ کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران اضافه کرد: ابتدای خیابان خوش اخلاق مقابل امامزاده سیده ملک خاتون یک ملک به متراژ ۴۵ متر متعلق به خانم سرپرست خانوار با یک فرزند خانه نشین که بین ۲ ملک شهرداری قرار گرفته و بنای آن در حال ریزش می باشد که بخاطر فرمول ۱/۲ در مقابل ۱ امکان تملک آن وجود ندارد بخاطر حفظ جان این خانواده محروم و حیثیت مدیریت شهری، شورای شهر اجازه دهد این ملک با قیمت مناسب تملک و تخریب شود. ملک معارض دبیرستان دخترانه هوشمند المهدی ابتدای کوچه شهید صادقی قرار گرفته که باعث باریک شدن معبر، ایجاد ترافیک و نارضایتی اولیاء گردیده است، تملک این ملک مورد تقاضای اهالی است.
او در پایان، خواسته اهالی محله منطقه را قرائت کرده و گفت: یکم؛ تعریف خاص و ویژه برای نوسازی بافت فرسوده محله و افزایش ضریب ۱/۲ به حداقل ۱/۵ در قبال تملک املاک، دوم؛ تملک املاک معارض و رها شده و تعیین تکلیف املاک تملک شده توسط سازمان نوسازی، سوم؛ تامین سرانه های زیست شهری بویژه فضای سبز، مراکز فرهنگی و درمانی، چهارم؛ نظافت و نگهداشت محله و جمع آوری مراکز خرید پسماند خشک، پنجم؛ ساماندهی اتباع بیگانه، معتادان متجاهر و تامین امنیت، ششم؛ روشنایی معابر اصلی محله و مراکز تردد جمعی، هفتم؛جابجایی تیرهای برق مزاحم، هشتم؛ آسفالت معابر اصلی محله، نهم؛ وصل انشعابات فاضلاب واحدهای مسکونی، دهم؛ رسیدگی ویژه به فضای سبز خطی و درختان ارزشمند و قدیمی معابر.
قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار

تصادفی

جهان

اخبار

جهان