به گزارش شهر دوست ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران در دویست و شصت و پنجمین جلسه صحن شورا و در واکنش به گزارش رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران درباره ۳۰ تابلوی فروخته شده، خطاب به چمران گفت: از اینکه برای پاسخ به تذکر بنده چنین جلسهای را تشکیل دادید؛ سپاسگزارم.
او در ادامه خطاب به باقری گفت: شما امروز گفتید؛ تشکر می کنم از دغدغه اعضای شورا بابت اینکه این سؤال را مطرح کردند اما بیانیه شما که در رسانهها منتشر شد؛ با ادبیات امروز شما کاملاً متفاوت و متناقض است و من بخشهایی از آن را میخوانم.
او در ادامه با قرائت بیانیه گفت: واضح است که کالبدشکافی عملکرد گذشته سبب نمایان شدن بسیاری از خطاها و جفاها خواهد شد؛ واهمه و هراس از تجلی این اشکالات و خطاهاست که تریبونهای اهل سیاست را به غرض فرافکنی روشن میکند. باید در پی حرکتهای ایجابی و روبهجلو بود و جبران کمکاری و اشتباهات گذشته را کرد و خطاپوشی کارنامه گذشتگان را نیز سرلوحه عمل قرار داد. قطعاً بنای دوره مدیریتی حاضر، افشای کمکاری و خطاهای گذشتگان نبوده و نیست. اشتباهات کارشناسی، خطاهای مالی، کاستیهای فنی و علمی و هرچه در دوره مدیریتهای قبل بوده، گذشته است و امروز باید فقط به آینده اندیشید و برای دست یافتن به آن آینده درخشان تلاش کرد. ما تکلیف داریم بر صراط حق حرکت کنیم؛ لیکن مدیران سابق و اسبق که وضعیت امروز نتیجهی دیروز آنهاست، انصاف داشته باشند و اگر اینچنین نیست در بیانصافی، اندازه نگه دارند. آنچه مطرح شد؛ ثمره مدیریت اسبق شهری است؛ کارنامۀ سابقین که خود ماجرای دیگر است. برای نمایش تمایز میان عملکردها، آنچه که در طول ۲ سال گذشته دوره جدید مدیریت آغاز شده است را به اختصار مرور کنیم…
امانی گفت: رزومه مدیران گذشته سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران را نام ببرم و با رزومه شما مقایسه کنم؟ اما اینکار را نمیکنم! چون آنها جانباز بودند و جانشان را در طبق اخلاص گذاشتند و نباید درباره عملکرد آنها اینطور صحبت کنیم! آن هم برای اینکه عضو شورا تذکر داده است! من یک نامه خطاب به آقای باقری با احتیاط زدم که در شهرداری تهران نچرخد و مستقیم به دست خود ایشان برسد! من که با جایی مصاحبه نکردم! به خودتان مستقیم گفتم! ۵۰ روز بعد خانم شمس موضوع را تأیید کردند و گفتند از موزه بازدید کردند و با سؤال و جواب کردن متوجه شدند که تعدادی از تابلوها فروش رفته است!
عضو شورای شهر تهران گفت: در جلسه تاریخ ۲۶ فروردین ماه ۱۴۰۳ ۴ مصوبه داشتند و سازمان، مجوز به فک پلمپ و خارج از آثار از موزه است و در جایی که سازمان امکان فروش آثار را در حراج ندارد؛ سازمان مجاز است آثار را پس از ارزشگذاری توسط کارشناس رسمی به بالاترین قیمت بفروشد و سازمان موظف است به تمام مراحل فروش نظارت و نسبت به حفظ و نگهداری صحیح آثار اقدام کند. همچنین تشریفات اجرایی این مصوبه یعنی نمایش آثار در نمایشگاهها و حراجها از طریق مؤسسات مربوط به سازمان و مجموعههای دیگر با تأیید هیئت مدیره انجام میشود. بعد در تاریخهای ۲ اردیبهشتماه صورت جلسههایی تنظیم شد که در آن نوع اثر، خالق اثر و اندازه اثر مشخص شده است. در ادامه آمده که آثار تحویلی طبق ۱۰ برگ خروج پیوست پس از برپایی نمایشگاه به صورت سالم و بدون نقص در تاریخ ۳۰ام خردادماه به آرشیو گنجینه موزه امام علی (ع) عودت داده میشود و در غیر اینصورت تحویلگیرنده علاوه بر مسئولیت تحویل آثار و سایر مسئولیتهای حقوقی و کیفری، مکلف خواهد بود خسارت وارده را نیز که مطابق با مدیریت هنرهای تجسمی شهرداری اعمال میگردد؛ پرداخت و جبران خسارت نماید.
امانی اضافه کرد: بعد از این تاریخ که آثار به مؤسسهای تحویل شده که در وابستگی آن به مؤسسات عمومی تردید هست و طبق اطلاعات تأیید نشده،گویی مؤسسه خصوصی است که چند فرد آن را تشکیل دادهاند؛ تفاهمنامهای میان این مؤسسه و سازمان فرهنگی و هنری در تاریخ ۶ اردیبهشتماه یعنی ۳ روز بعد از خروج آثار، امضا میشود و سازمان اجازه میدهد این آثار برای شرکت در نمایشگاه، حراج و فروش بروند با تأکید بر اینکه طرف اول متعهد و ملزم به پاسخگویی هرگونه نارضایتی و شکایت از سوی هنرمند خالق اثر، جامعه هنری و نهادهای هنری درباره مالکیت مادی و معنوی است! در تعهدات طرف دوم نیز آمده که مسؤلیت حفظ آثار، از زمان تحویل لغایت عودت آثار یا فروش آن، تماماً بر عهده طرف دوم است و فرض مسئولیت کامل برای آن لحاظ میگردد.
عضو شورای شهرتهران با اشاره به تصویبنامه اموال فرهنگی و هنری و تاریخی هیئت وزیران در سال ۸۱ در این باره گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت اقتصاد و دارایی و هیئت وزیران بنا بر پیشنهاد سازمان میراث فرهنگی کشور آییننامه اموال فرهنگی، هنری و تاریخی نهادهای عمومی و دولتی را به شرح زیر تصویب کرد: به همه آثار هنری که در رشتههای مختلف هنر تجسمی اعم از هنرهای سنتی و بومی که ایرانی گفته میشود و ساخته هنرمندان بوده و یا در تاریخ هنر جزو آثار شاخص هنری محسوب میشود و یا نشانگر آغاز یا اوج سبک باشد! ماده سوم؛ همه اموال فرهنگی، هنری و تاریخی دولتی که در اختیار وزارتخانهها و سازمانها و عمومی غیر دولتی و دستگاهها و غیره است بر اساس فرمها و دفاتر مندرج در این اساسنامه توسط دستگاه دارنده ثبت و یک نسخه از آنها به سازمان میراث فرهنگی و وزارتخانه اقتصاد و امور دارایی ارسال خواهد شد. عدم انجام مفاد این نامه پیگرد قانونی خواهد داشت. مطابق با تبصره سوم نیز اموال در اختیار شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی غیر دولتی و شرکتهایی که شمول قانون مستلزم آنهاست نیز مشمول این قانون هستند! در صورتی که اموال موضوعه این نامه به دلیل شرایط فیزیکی و یا شیمیایی خود اثر به نحوی از بین برود اموال یاد شده با تأیید سازمان میراث فرهنگی با رعایت قوانین مربوطه از لیست اموال دولتی خارج خواهد شد. طبق ماده سیزدهم نیز دستگاههای مشمول این بند باید اعتبار مورد نیاز برای نگهداری اموال متناسب با دستورالعملهای ابلاغی کنند. همچنین مطابق با ماده هفدهم؛ انتقال بلاعوض و امانی موضوع این آییننامه از یک وزارتخانه یا یک مؤسسه و یا شرکت دولتی به یک وزارتخانه یا مؤسسه دولتی و یا مؤسسات و نهادهای غیردولتی با رعایت مواد مربوط قانون محاسبات کشور و با رعایت دو شرط از جمله موافقت قبلی سازمان فرهنگی کشور. خروج موقت اموال فرهنگی اگر درجه یک باشد؛ باید به تصویب هیئت وزیران برسد. طبق تبصره نیز خروج اموال فرهنگی و هنری با موافقت سازمان فرهنگی کشور انجام خواهد شد. حذف اموال موضوع این آییننامه از فهرست اموال تاریخی، فرهنگی و هنری با رعایت آییننامه با نظارت عضوی از وزارت اقتصاد و امور دارایی، سازمان میراث فرهنگی و دیوان محاسبات و دستگاه دارنده آن خواهد بود.
عضو شورای شهر تهران تأکید کرد که مصوبه هیئت امنای سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران نباید مغایر با قانون باشد! هرچند به اعتقاد من نباید بر خلاف قانون هیئت وزیران عمل میشده اما با فرض این موضوع چرا توسط خود سازمان انجام نشده و توسط یک شرکت خصوصی انجام شده است؟ چرا با پیگیری چندباره سازمان پول فروش این دو اثر به حساب سازمان آمده است؟ چرا عضو هیئت مدیره سازمان مصاحبه کرد و گفت کل این آثار کمتر از ۳ میلیارد تومان است اما مطابق با نامه سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران قیمت این آثار ۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان است؟ شهرداری تهران کار را در پاسخ به دلسوزی اعضای شورا به رسانهها میکشاند نه ما!
او همچنین در ادامه گفت: باید موضوع پیگیری شود زیرا تابلوها هنوز به موزه بازنگشتهاند. نکته بعدی اینکه به هر دلیلی این تابلوها مورد استقبال نیست؛ چرا باید به فروش برود؟ باید جلوی فروش آنها گرفته شود. با ۱۵۰ هزار میلیارد تومان بودجه شهرداری برای مرمت آثاری که در موزههای سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران وجود دارد؛ بعضی از آثار را به این قیمت به فروش برسانیم! آثار باید به سرعت به موزه امام علی(ع) باز گردد و اگر قرار است این تابلوها در رویدادهایی به نمایش گذاشته شود به امانت و با تاریخ مشخص بازگشت داده شود. ما مشکلی با نمایش آثار در نمایشگاهها نداریم اما با طی کردن فرایند قانونی. و اگر موزههای سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران مشمول این قانون نمیشوند باید یک نهاد و مرجع بالاتر این موضوع را بگوید. یا باید از مجلس استعلام کنید و یا از معاونت حقوقی ریاست جمهوری.