به گزارش شهر دوست همزمان با دویست و پنجاه و هفتمین جلسه شورای اسلامی شهر تهران، در جریان بررسی لایحه تشکیل سازمان گردشگری و مراکز تفریحی شهر تهران، که یک فوریت آن در دویست و چهل و دومین جلسه به تصویب صحن علنی شورا رسیده بود؛ نرگس معدنی پور، رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران، ابتدا ضمن قدردانی از معاونت فرهنگی و اجتماعی برای برگزاری رویداد سرزمین تمدن ها، محرم شهر، آرمانی شو، اجتماع اربعینی ها و تکیه ملت، در توضیحاتی در خصوص لایحه مجوز تشکیل سازمان گردشگری شهرداری تهران، عنوان کرد: با توجه به تکلیف شهرداری تهران برابر حکم ۹۱ ام برنامه چهارم مبنی بر تأسیس این سازمان ظرف مدت یکسال این لایحه به شورا ارسال شد که در جریان برگزاری جلسات مشترک کمیسیون های تخصصی مشخص شد که لایحه پیشنهادی مختصر بود و موار مهمی از جمله چشم انداز، ساختار، اهداف، چگونگی تشکیل و ادغام سازمان ها و مجموعه ها مورد توجه قرار نگرفته بود و تنها مجوز ادغام مراکز گردشگری در این لایحه آمده بود.
وی با تأکید بر اینکه مقرر شد تا شهرداری در فرصت دو ماهه این لایحه را اصلاح و با تحریر موارد و تکالیف تأیید شده از سوی کمیسیون های مشترک، آن را به شورا برای تصویب ارسال کند؛ افزود: تکالیفی که در این لایحه آمده به این شرح است که شهرداری تهران موظف است به منظور توسعه گردشگری پایدار شهری، تأمین زیرساخت ها و رفع کمبودها، ارتقاء کمی و کیفی خدمات و تأسیسات گردشگری و تبدیل شهر تهران به مقصد گردشگری با جذب گردشگران و جهانگردان و ایجاد چرخه رفت و آمد با دیگر مراکز جهانگردی و تفریحی با رویکرد کوچک سازی و چابک سازی ساختار شهرداری تهران، نسبت به تشکیل سازمان گردشگری اقدام کند.
عضو شورا در قرائت تبصره ها نیز یادآور شد که شهرداری تهران موظف است با انحلال و ادغام کلیه واحدهای غیر رسمی موجود در شهرداری که در حوزه گردشگری فعالیت می کنند؛ با محوریت شرکت نوسازی عباس آباد نسبت به تشکیل این سازمان اقدام نماید.
به گفته معدنی پور، شهرداری تهران موظف است ظرف مدت دو ماه نسبت به ارائه اساسنامه مصوبه تیپ اساسنامه سازمان های شهرداری تهران و ساختار تفصیلی این سازمان به شورای شهر تهران برای تصویب ارسال کند. مضافاً شهرداری موظف است نسبت به انجام امور سهام، سرمایه، اموال و دارایی، تعهد و موضوعات حقوقی به سازمان جدید التاسیس اقدامات لازم را صورت دهد.
امانی: تأسیس این سازمان خلاف نص قانون هفتم کشور است
عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران نیز با اشاره به موارد مطرح شده در قانون برنامه هفتم با بیان اینکه سازمانهای دولتی و عمومی از توسعه سازمان منع شدند؛ گفت: این لایحه قطعاً برپایه توسعه سازمانی است و ما می خواهیم شرکتی ایجاد کنیم که برخلاف نص صریح قانون برنامه هفتم است. مضافاً بر اینکه باید با صراحتاً در لایحه بگویم کدام شرکت و سازمان باید ادغام شود.
وی افزود: اگر این موارد اصلاح نشود؛ عملاً در حکم توسعه سازمان خواهد بود و مغایر برنامه هفتم است و حتماً با مخالفت هیات تطبیق مواجه خواهد شد. از این رو پیشنهاد می شود شهرداری تهران شفافیت مواضع در خصوص تأسیس این سازمان را به صحن شورا ارائه دهند.
تشکری هاشمی: تشکیل سازمان گردشگری وظیفه و اولویت شهرداری نیست
رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تهران گفت: تا چندسال پیش سازمانی تحت عنوان سازمان گردشگری در دولت وجود داشت و اکنون نیز یک وزارتخانه، مأموریت گردشگری داخلی و خارجی را دنبال میکند.
وی با تأکید بر اینکه فعالیت ها و تشکیلات موازی از آفتهای کشور ما هستند؛ گفت: تداخلات کاری منجر به صرف انرژی بسیار میشود به نظر میرسد با بودن وزارت گردشگری و ادارات کل این وزارتخانه، تشکیل سازمان گردشگری در شهرداری تهران موازی کاری است.
تشکری هاشمی ادامه داد: در هیچ یک از وظایف شهرداری تهران، مأموریتی تحت عنوان گردشگری وجود ندارد و امروز چیزی فراتر از قانون را برای شهرداری تهران تعریف میکنی.، با ایجاد این سازمان باید پستهای جدیدی را به وجود آورد و نیروی انسانی متعددی را جذب کرد که این کار در مسیر چابک سازی سازمان شهرداری، مؤثر نیست.
رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران با بیان اینکه برای ایجاد یک سازمان جدید باید مراحل قانونی بسیاری طی شود؛ اظهار کرد: با تشکیل سازمان گردشگری وارد کاری میشویم که در اولویتهای شهرداری تهران نیست. ایجاد ساختار جدید در آخرین سال این دوره مدیریت شهری میتواند مدیران آینده را نیز با چالشهایی مواجه کند. با این لایحه تأیید میکنیم که تاکنون شهرداری بر اساس یک ساختار غیرقانونی وظایفی را انجام داده است.
وی افزود: تا پیش از این ستاد گردشگری برای موضوعات داخلی وجود داشت و از آنجایی که ستادها بخشی از سازمان تلقی نمیشوند؛ فعالیتش قابل قبول بوده است. اما اکنون با ایجاد این سازمان یک مسیر انحرافی در شهرداری تهران را طی میکنیم. تقاضای من این است که یا این لایحه برگشت بخورد یا روی آن کار کارشناسی بیشتری صورت گیرد.
اقراریان: مصوبات شورا ذیل سیاست های کلی نظام است
رئیس کمیته نظارت شورا با بیان اینکه ما در ساختار نظام جمهوری اسلامی موضوع سلسله مراتب قوانین داریم؛ گفت: قاعدتاً مصوبات شورا لازم الاجراست و ذیل قوانین مجلس شورای اسلامی، سیاست های کلی نظام و قانون اساسی تعریف می شود. از این رو اگر در برنامه هفتم این تصریح وجود دارد؛ ملاک عمل باید برنامه هفتم باشد. از این رو تأسیس این سازمان دارای اشکال شکلی است.
وی با تأکید بر اینکه ساختاری که قرار است ادغام و به سازمان گردشگری تبدیل شود برای ما مشخص نیست؛ افزود: تعداد پست های سازمانی از هر حیث مشخص نیست. ما سازمانی در شهرداری تحت عنوان سازمان فرهنگی و هنری داریم که می تواند امور گردشگری را نیز دنبال کند. بنابراین ما حوزه فرهنگ را چندپاره می کنیم و خروجی آن را نیز می بینیم.
عضو شورا افزود: در اساسنامه سازمان فرهنگی و هنری به اجرای امور گردشگری اشاره شده و اگر قرار بر این است که کار گردشگری انجام ندهد؛ باید اساسنامه آن سازمان را تغییر دهیم.
اقراریان گفت: این برای بنده سئوال است زیرا ما هزینه زیادی برای سازمان عریض و طویل فرهنگی و هنری صرف کرده ایم و از طرفی، معاونت فرهنگی و اجتماعی نیز داریم؛ مضافاً بر اینکه ما حوزه فرهنگ را به اندازه خودمان می شناسیم و می گوییم که این موارد باعث اتلاف هزینه ها می شود.
وی در پایان تأکید کرد: این موارد از محل شهر فروشی، عوارض و از جیب مردم دنبال می شود.
چمران: عدم به کارگیری نیروی جدید/ شهرداری مکمل وزارت میراث فرهنگی است
رئیس شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه در حکم ۹۱ به تشکیل سازمان گردشگری اشاره شده است؛ خاطرنشان کرد: به این موضوع اشاره شده بود که باید مدیریت دریاچه خلیج فارس، کوهسار موزه ها، یاس فاطمی، پارک جنگلی سرخه حصار، اراضی عباس آباد و مواردی دیگر ادغام شوند.
وی افزود: در برنامه چهارم به عدم افزایش نیروهای انسانی اشاره شده و قطعاً و یقیناً نباید نیرویی با تشکیل این سازمان اضافه شود و باید چابک سازی سازمان مورد توجه قرار بگیرد. شرکت اراضی عباس آباد، مصوبه هیئت دولت دارد و باید در دولت نیز تصویب شود و پیش از تصویب ادغام آن عملیاتی نیست.
چمران در ادامه با بیان اینکه مصوبه شرکت واحد اتوبوسرانی مصوبه مجلس و اراضی عباس آباد مصوبه دولت را دارد؛ یادآور شد: باید در متن لایحه به این اشاره شود که مجموعه ها باید ادغام شوند و با مدیریتی واحد کار خود را انجام دهند.
وی با تأکید بر اینکه با وجود وزارت میراث فرهنگی، اگر قرار باشد کاری در این حوزه انجام شود، باید شهرداری انجام دهد؛ خاطرنشان کرد: اگر قرار بر برگزاری تورهای گردشگری باشد؛ شهرداری باید این کار را انجام بدهد زیرا شهرداری تهران، مکمل وزارت میراث فرهنگی است.
آخوندی: تشکیل سازمان گردشگری حکم برنامه چهارم است
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورا با بیان اینکه تشکیل این سازمان حکمی است که در برنامه چهارم تصویب کرده ایم؛ گفت: اگر قرار بر عدم تشکیل این سازمان باشد؛ باید ابتدا حکم برنامه چهارم توسعه را تغییر دهیم.
وی با تأکید بر اینکه شهرداری موظف به تشکیل سازمان گردشگری است و حتی ارائه لایحه نیز ضرورتی ندارد؛ خاطرنشان کرد: قرار بر این است که مجموعه ها ذیل مدیریت شرکت اراضی عباس آباد گردهم آیند و باید در نهایت بندهای اساسنامه این شرکت در هیئت وزیران به تصویب برسد.
آخوندی یادآور شد: منظور ما ارائه اصل لایحه نبوده و باید لایحه ساختار، اهداف و نحوه ادغام ظرف دو ماه به شورا ارائه می شود. این لایحه یا باید بازگردد و یا رد شود و در نهایت، لایحه کامل سازمان پس از اعمال اصلاحات با ساختار و اساسنامه به شورا ارائه شود.
نجفی: در این لایحه فکری برای گردشگری سلامت شده است؟
رئیس کمیته سلامت شورا نیز ضمن طرح این سئوال که سازمان گردشگری با معاونت حفظ بافت های تاریخی اداره کل معماری و شهرسازی تداخلی دارد یا خیر؟، گفت: سوال دیگر بنده این است که اولا آیا این معاونت با تشکیل این سازمان حذف و یا کوچک سازی خواهد شد یا خیر؟
وی تاکید کرد: با توجه به اولویت های شهر تهران در این لایحه فکری به حال گردشگری سلامت و یا توریست درمانی شده است یا خیر؟ چرا که کشورهای همسایه ما از دریافت کنندگان خدمات پزشکی در ایران هستند.
پرویز سروری، نایب رئیس شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه بحث در مورد سازمان گردشگری به این معناست که نظر خود در برنامه چهارم را نقض می کنیم؛ تصریح کرد: تقاضای ما این است که در خصوص لایحه تشکیل سازمان صحبت شود نه موارد دیگر.
امانی: طبق برنامه هفتم پنج درصد از ساختارهای سازمانی باید کاهش یابد
عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورا با بیان اینکه برنامه هفتم توسعه به تازگی ابلاغ شده و در مورد بخش های مختلف تهران تکالیف مهمی قید شده است؛ گفت: سند برنامه دولت نیز باید برنامه هفتم باشد و به همین دلیل است که رئیس جمهور می گوید که من هیچ برنامه ای ندارم جز برنامه هفتم؛ از این رو بنابر برنامه هفتم باید پنج درصد از ساختارهای سازمانی کاهش یابد و سازمان اداری و استخدامی مکلف است تا پایان سال اول برنامه، فعالیت های خارج از وظایف ذاتی و غیرضروری دستگاه های اداری را حذف کند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: در اساسنامه سازمان فرهنگی و هنری به مباحث گردشگری اشاره شده و بسیاری از موزه ها نیز زیر نظر این سازمان هستند. مضافاً بر اینکه تعدادی از موزه ها نیز زیر نظر صندوق بازنشستگی فعالیت می کنند که ما نمی توانیم آنها را جزء ساختار شهرداری بدانیم.
امانی تصریح کرد: باید تصمیم گیری هایی در خصوص این موارد گرفته شود و سپس لایحه در شورا مورد بررسی قرار بگیرد.
پیرهادی: تشکیل این سازمان ضروری است
رئیس کمیسیون سلامت شورا همچنین با بیان اینکه کسی در ضرورت تشکیل این سازمان شکی ندارد اما باید ساختارهای قابل ادغام مشخص شود؛ اظهار کرد: هم در صندوق بازنشستگی و هم در سازمان فرهنگی و هنری و هم در سایر مجموعه ها ظرفیت در حوزه گردشگری وجود دارد.
وی اضافه کرد: مناطق نیز امکانات و توانایی خوبی در این حوزه دارند؛ لذا تشکیل این سازمان ضروری است و باید در جلسه ای دیگر پس از رفع ابهامات، لایحه بررسی شود.
گفتنی است در پایان، پس از اظهار نظرها و بر اساس پیشنهاد رئیس شورای شهر تهران، اعضای شورا رأی به برگشت لایحه «مجـوز تشـکیل سازمان گـردشـگری و مـراکز تفریحی شهر تهران» را برای بررسی بیشتر ساختارها به کمیسیونهای تخصصی دادند.