به گزارش شهر دوست همزمان با دویست و پنجاه و سومین جلسه شورای اسلامی شهر تهران، سوده نجفی، رئیس کمیته سلامت شورای اسلامی شهر تهران در جریان بررسی طرح تشکیل شورای راهبردی سلامت در شهرداری تهران، در آغاز سخنان خود به حدیث نورانی نبوی استناد کرد و گفت در حدیثی پیامبر فرمودهاند که دو نعمت است که شکر آن گذارده نمی شود؛ امنیت و سلامتی.
وی همچنین با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری که مسئله سلامت را جزء مسائل درجه یک کشور می دانند؛ گفت: بنا بر همین دغدغه ها و برای تعامل تمام دستگاه های متولی سلامت و جلوگیری از موازی کاری ها در پایتخت و همکاری دستگاه ها در تصمیم گیری و سیاست گذاری ها، تصمیم گرفت این طرح را ارائه دهد که در دو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی و کمیسیون خدمات شهری مورد بررسی قرار گرفت.
نجفی تصریح کرد: با استناد به سیاست های ابلاغی کلی سلامت توسط مقام معظم رهبری مبنی بر رویکرد سلامت همه جانبه و انسان سالم در سیاست های اجرایی و تکالیف مقرر در بندهای مختلف قانونی، این طرح ارائه شده است.
رئیس کمیته سلامت شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به اهداف این طرح، یادآور شد: تعامل مثبت با سازمان های مردم نهاد جهت ارائه خدمات یکپارچه به شهروندان تهرانی، شکوفایی فرهنگ سلامت جامعه و توجه ویژه به جامعه سالمندی، تحقق جوانی جمعیت که از دغدغه های مقام معظم رهبری است و همواره بدان اشاره می کنند؛ هم افزایی نهادهای مختلف برای ارتقاء وضعیت سلامت و نیز تحقق مأموریت های مغفول مانده طرح جامع شهر تهران به خصوص طرح های حوزه سلامت شهری از اهداف این طرح به شمار می رود.
وی با بیان اینکه شهردار تهران رئیس این شورا و کمیته خواهد بود؛ گفت: مدیرکل سلامت شهرداری به عنوان دبیر، معاون فرهنگی و اجتماعی، معاون خدمات شهری، مدیرکل سلامت، مدیرعامل شرکت شهر سالم، یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، رئیس نهاد توان افزایی سازمان های مردم نهاد، فرماندار تهران، معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، یک نفر از اعضای کمیسیون فرهنگی و اجتماعی، دو نفر کارشناس متخصص با معرفی کمیسیون خدمات شهری و فرهنگی و اجتماعی، مدیرکل آموزش و پرورش و مدیرکل درمان سازمان تأمین اجتماعی، دو نفر از اعضای کمیسیون خدمات شهری به عنوان عضو ناظر در این شورا، رؤسای دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علوم پزشکی ایران و تهران و دانشگاه توانبخشی عضویت خواهند داشت.
نجفی افزود: ذیل تبصرهای در نظر گرفته شده: رئیس شورای اسلامی یا شهردار تهران، برحسب ضرورت، بتوانند از سایر متخصصان، اساتید دانشگاه، نمایندگان سازمان ها و ارگان های ذیربط جهت شرکت در جلسات، دعوت به عمل آورد.
مهدی بابایی، عضو کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری، در پیشنهادی خاطرنشان کرد: رئیس نهاد راهبری و پایش طرح های توسعه شهری اغلب از متخصصین حوزه شهرسازی انتخاب می شود و بنابراین چون موضوع تخصصی آن، موضوع سلامت است؛ پیشنهادم برای دبیری، مدیرکل سلامت شهرداری تهران یا برحسب نیاز، مدیرعامل شرکت شهر سالم است که بنده بیشتر مدیر کل سلامت شهرداری تهران را برای دبیری توصیه می کنم.
وی افزود: شورای راهبردی را شورای خوبی می دانم و امیدوارم این اعضایی که نوشته اید؛ در جلسات شرکت کنند.
ناصر امانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه اظهار داشت: در راستای پیشنهاد آقای بابایی عرض می کنم که هرچقدر تعداد اعضا را کمتر کنیم، احتمال تشکیل جلسه بیشتر خواهد بود، چرا که در حال حاضر حدود ۱۸ عضو و در برخی جایگاه ها، دارای دو کارشناس است که جا دارد این دو کارشناس به یک کارشناس تقلیل یابد، و تعداد این اعضا کمتر شود.
وی افزود: به عقیده من رؤسای دانشگاه های علوم پزشکی تهران که در شهر درگیر کار سلامت مردم و درگیر کاری اجرایی هستند؛ به جای بعضی از این آقایون اضافه بشوند. چون بعضی از این افراد نامبرده توان اجرای ای در حوزه سلامت ندارند، در حالیکه رؤسای دانشگاه های علوم پزشکی تهران، در مراکز حوزه سلامت، مسئولیت، تجربه و توان اجرایی دارند.
سید احمد علوی، عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی، پیرو پیشنهاد مطروحه از جانب آقای بابایی، خاطرنشان کرد: رئیس نهاد راهبری و پایش، کار اجرا نمی کند و آنقدر در چارت شهرداری درگیر نیست. ینابراین می شود دبیر را از معاونین شهرسازی یا معاون فرهنگی اجتماعی انتخاب کنید.
احمد صادقی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه خاطر نشان کرد: تعداد اعضای شورای راهبردی، بدین شکل نباید زیاد باشد، تا امکان تشکیل جلسه آن وجود داشته باشد.
وی افزود: این طرح جامع تدارک دیده نشده است و جا دارد مبحث مهم بهداشت و سلامت روان نیز در آن در نظر گرفته شود. قطعاً سازمان هایی نظیر سازمان ورزش و سازمان مدیریت بحران نیز در موضوع سلامت نقش بسزایی دارند، چنانکه در دوره کرونا نقش آفرینی کردند، بنابراین جا دارد این دو سازمان نیز اضافه شوند و دبیری کار باید در اختیار مجموعه تخصصی ستادی سلامت باشد که پیشنهادم، دبیری اداره کل سلامت است.
محمد آخوندی، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه خاطرنشان کرد: اهداف و وظایف این مجموعه و شورای پیشنهادی، به طور مشخص با اهداف و وظایف اداره کل سلامت و قرارگاه سلامت، همپوشانی دارد و ما باید به گونه ای تصمیم گیری کنیم که هدر رفت منابع و هزینه و انرژی ها در موازی کاری اهداف مجموعه ها، رخ ندهد و از اساس برای تشکیل چنین مجموعه ای فکر کنیم.
زهرا شمس احسان، عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی، اذعان داشت: جلسات شورای راهبردی، در طول این سه سال، هم بسیار خلوت بوده، هم دبیرخانه، علیرغم تلاش های زیاد، امکان گزارش گیری و مطالبه گری صحیح از همه متولیان را نداشته است. فکر می کنم ما خودمان عضو شش شورای راهبردی هستیم که هرکدام یک تا سه بار در طی سه سال گذشته تشکیل جلسه دادند، و مدعوین بیرون از شهرداری از واحدهای درونی و داخلی، حضور فعالانه تر و بهتری در آن داشتند. به همین منظور، باید ابتدا مطالعه ای از اثربخشی شورای های پیشین صورت بپذیرد و این نکات، سنجیده شود. نکته بعدی در خصوص بحث فرهنگ سازی است، که بدین جهت حضور سازمان زیباسازی را نیز در این شورا پیشنهاد می دهیم.
وی افزود: در خصوص دبیرخانه این شورا، به نمایندگی از کمیسیون عرض می کنم که با مشورتی که با خانم معدنی پور داشتیم؛ پیشنهادی برای این موضوع نداشتیم چرا که تأسیس این نهاد هم عرض، احتمالاً نتیجهای جز موازی کاری نخواهد داشت و انتقال مأموریت های اداره کل سلامت شهرداری به یک نهاد دیگر، عملاً باعث سردر گمی می شود. بنابراین پیشنهاد کمیسیون فرهنگی و اجتماعی آن است که دبیرخانه، اداره کل سلامت شهرداری تهران باشد.
مهدی چمران، رئیس شورای اسلامی شهر تهران خاطرنشان کرد: اگر دوستان روی اصل موضوع، موردی ندارند؛ با افزودن نکات و پیشنهادات مطروحه، طرح را تصویب کنیم.
وی افزود: قرارگاهی که در ارتباط با مسائل اجتماعی شهر تهران، به عهده شهردار گذاشته شد؛ حکم رئیس جمهور پشت آن بود، نه حکم شورا. یا مصوبه شورا و به جهت حکم ریاست جمهوری، سازمان ها مستلزم حضور بودند.
پس از بیانات رئیس شورا، تصویب این طرح به رأی گذاشته شد و پس از بررسی، طرح تشکیل شورای راهبردی سلامت در شهرداری تهران با حداکثر آراء موافق به تصویب رسید.